Po przedstawieniu ogólnych informacji na tematy żywieniowe i dietetyczne funkcjonujące w szpitalu chcielibyśmy przedstawić trochę więcej szczegółów na ten temat.
Działania związane z naszym odżywianiem się należą do działań prewencyjnych, czyli zapobiegawczych. Mamy na nie bezpośredni wpływ, więc warto brać sprawy w swoje ręce.
Dla naszego zdrowia szczególną wagę ma utrzymanie dobrych proporcji w diecie, nie chodzi bynajmniej o bardzo restrykcyjne unikanie na przykład „Fast fordów”, ale ograniczanie ich na korzyść bardziej naturalnych pokarmów – warzyw, czy owoców, które uzupełniają zapotrzebowanie organizmu w naturalne białko.
Dbajmy o siebie, jak i o naszych najbliższych. Zapychanie łatwo dostępnymi pokarmami (w tylu Fast fordów) naszych dzieci z pewnością im nie pomaga. Warto pamiętać o tym, aby przed wyjściem do szkoły dać im pierwsze śniadanie: kanapkę z razowego chleb , płatki z mlekiem, czy też owoce – doradza Pani Renata Homoncik.
Z wieloletniego doświadczenia ekspertów w dziedzinie odżywiania pracujących w szpitalu można powiedzieć, iż przeważają jednak diety niskotłuszczowe, należy wystrzegać się pokarmów zwiększających tzw. zły cholesterol.
Nieodpowiednia dieta obfitująca w pożywienie z dużą ilością cholesterolu i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego podwyższa stężenie LDL. Wszystko to powoduje rozwój miażdżycy i zwiększa ryzyko choroby wieńcowej. Tak więc korzystny dla zdrowia jest niski poziom LDL.
DIETA NISKOCHOLESTEROLOWA RZĄDZI SIĘ KILKOMA ZASADAMI:
• Spożywanie tłuszczów pochodzenia roślinnego, bogatych w kwasy z grupy omega-3
• Wyeliminowanie papierosów, słodyczy i alkoholu
• W przypadku nadwagi stosowanie mniejszych porcji żywnościowych
• Zmniejszenie produktów zwanych „bombami cholesterolowymi”
• Ograniczenie soli kuchennej
CO JEŚĆ?
• pieczywo razowe
• kasze, ryż
• jajka (nie więcej niż 2 w tygodniu)
• odtłuszczony twaróg
• ryby (dorsz, mintaj)
• herbata zielona, woda niegazowana, soki naturalne
• nasiona słonecznika, dyni, sezamu
• mięso (filet z kurczaka, indyka, chuda wołowina i cielęcina)
• oleje (sojowy, słonecznikowy) i oliwa z oliwek
• warzywa i owoce
• odtłuszczony nabiał
CZEGO JEŚĆ NIE WOLNO?
• pełnotłuste sery żółte i topione
• podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka)
• jasne pieczywo
• tłuste mleko (powyżej 2%)
• pasztety i konserwy
• tłuszcze (smalec, słonina, margaryna)
• potrawy smażone w głębokim tłuszczu
• alkohol
• śmietana
• fast-foody
• słodycze
• majonezy
• pączki i drożdżówki
Poziom złego cholesterolu LDL można zredukować naszą aktywnością fizyczną. W zależności od stanu i kondycji zdrowia zaleca się ćwiczenia, trwające około 30-45 minut do wyboru: spacer, rower, czy też biegi. Zaleca się również pływanie na basenie, które może być lekiem na większość dolegliwości, a działa bardzo dobrze na stres – podsumowuje Pani Renata